Beelddrager

 

Reacties op therapie, workshop, cursus, aanpak

 

Samenwerking

Onze samenwerking ervaar ik als heel prettig. Dat jij mij echt als een volwaardig persoon benadert en dat je vanuit een ‘heel’ mensbeeld therapie geeft (waar ook lichaam en spiritualiteit deel vanuit maken, naast de innerlijke psychische processen), helpt mij om me open te kunnen stellen en te vertrouwen. Ik waardeer dat zeer, net als je warme en persoonlijke benadering. Dank je wel!

M.A., cliënte 2023

 

Ik voel me na een sessie altijd zo anders. Zo'n fijn gevoel, alsof mijn huid rustiger is geworden en mijn 'binnenkant' meer ruimte gekregen heeft.

E., cliënte 2022

 

De diepgaande, zorgvuldige en heldere begeleiding van Germa Borst heeft me als collega en cliënt de afgelopen zestien jaar belangrijke inzichten in mijn kwetsbare zoektocht naar wie-ben-ik gegeven.

Gevoelige pijn is hanteerbaar geworden door de veilige eerlijkheid. Mijn vertrouwen in Germa is groot door haar zeer genuanceerde, deskundige en positieve blik op groeikansen dankzij en ondanks mijn halsstarrige weerstanden. Ik ben blij dat ik altijd kan terugvallen op haar warme oor.

CvdD., cliënte en collega therapeute 2022

 

Ik kom al een paar jaar bij Germa. In de eerste periode heeft Germa mij beter leren omgaan met een jeugdtrauma. Daarna was het voor mij nog steeds heel fijn om sessies bij haar te blijven doen.

Ik heb onder andere geleerd meer mezelf te zijn, onafhankelijk van anderen, en beter om te gaan met lastige situaties. Op moeilijke momenten voel ik me rustiger en minder snel (of lang) van slag. Ik heb geleerd om mijn gedachten te leren kennen, mezelf te leren kennen en mijn kracht en vuur op een fijne en liefdevolle manier te gebruiken in het leven. Ik voel me veel minder bang om verkeerde keuzes te maken. 


Op momenten dat ik het wel even moeilijk vind, visualiseer ik in mijn hoofd een kast met laatjes: 'de Germa-kast'. Ik kijk in de laatjes naar de wijsheden, ideeën en tips die ik van Germa heb verzameld door de jaren heen.
Ik vind daar altijd wel iets wat helpt. Ik heb die kast zelf gevuld, hij is van mij. 


Ik ben van plan nog wel een tijdje door te gaan met het vullen van de Germa-kast en dus door te gaan met de sessies. Ik wil graag nog meer leren en groeien, en vind het fijn dat Germa mij daarbij ondersteunt.
Ik denk dat zowel bij een kort als een lang traject Germa als therapeut heel fijn is. 

 H.J., cliënte 2021

 

Workshop Sprookjes

Ik vond de workshop héél boeiend, zowel de methodiek als wat ik er uit meeneem voor mezelf, en je begeleiding heel aangenaam.

Fawzia Hanssens, België, workshopdeelneemster 2020

 

Getuigenis Symbooldrama bij Germa Borst

Ik heb een 7 keer online therapie gevolgd bij Germa. Iedere keer werkten we met een metafoor: de weide, de drie bomen, de beek, de bloem, de berg en meer.
Eerst begeleidde ze me in mijn verbeelding, daarna maakte ik een tekening (die ik inscande en doorstuurde) en tenslotte volgde er een analytisch gesprek. Het voelde als een heel vernieuwende aanpak die heel veel deuren in mezelf opende.

 

De weide, de drie bomen en de bron (bij de beekoefening) zorgden ervoor dat ik op een andere manier tegenover mijn gezin van oorsprong sta. Ik worstelde al jaren met de band met mijn moeder en op een of andere manier hebben deze oefeningen ertoe bijgedragen dat die relatie nu veel zuiverder is. Ik sta veel onafhankelijker op mijn benen. Mijn loyaliteit tegenover mijn vader en moeder vormen niet langer een rem voor mijn persoonlijke groeiweg.

 

De berg-oefeningen hebben me geholpen met iets waar ik al jaren mee worstelde: mijn faalangst. Elke taak die ik voor me zag leek als een berg die ik niet kon beklimmen. Door met Germa in mijn verbeelding een hele bergtocht te maken, heb ik ervaren hoe ik innerlijke obstakels op een heel vriendelijke manier kan aanpakken. Het is gek, ik had er al vrede mee genomen dat faalangst me mijn hele leven ging vergezellen, want ik had er al op diverse manieren zonder resultaat rond gewerkt met therapeuten, en nu is die faalangst weg. In mijn praktijk sta ik veel zelfverzekerd in mijn schoenen en beleef ik veel meer experimenteerplezier (zonder de bijhorende nachtmerries en stress).

 

Symbooldrama is gewoon iets dat bij mij heel goed werkt: het is heel fijn om in je verbeelding oplossingen te zoeken en in beelden rond je problemen te werken in plaats van er met je cognitieve brein over na te denken. In je verbeelding kan je je eigen hulpbronnen leren gebruiken en veilig experimenteren met andere manieren van leven. En die verbeelding werkt op een heel diep niveau door in je dagelijkse leven.

 

Ik ben dus een zeer tevreden klant en ik kan iedereen aanraden om eens uit te proberen of de aanpak van Germa, die in mijn ogen volstrekt uniek is, ook bij hen zo’n weldadig effect heeft.

Nancy Vandenberghe, België, cliënte 2020

 

Het pad is af en toe heel zwaar geweest, en eng, maar ook heel mooi. Ik voel nu een basis in mijzelf en die is supersterk!

Ik kan nu zo goed op mijzelf vertrouwen… dat voelt als zoiets magisch: “Je kunt jezelf vertrouwen!”, dat gevoel kende ik hiervoor niet.

Ik was altijd bang dat er onverwachts iets naars zou gebeuren, was altijd over mijn schouder aan het kijken … er kon zomaar een ramp gebeuren. Iets met mijn moeder, met mijn hond, met vriendinnen. Maar nu is in mij iets ‘gebouwd’… dat, ook al valt bij wijze van spreken de hele wereld om… ik ben niet meer afhankelijk... ik kan het gevoel toelaten, het is goed zoals het is.

Ik ben goed zoals ik ben.

H., cliënte 2019

 

Hoi Germa,

ik vind dat je eigen woorden hier moeten staan, namelijk dat je 'geen praktijk bent voor symptoombestrijding'. Je zou het niet eens kunnen, denk ik. Je doet alles grondig, dus dit ook. Daarom werkt het wat je doet.

M., collega, 2019

 

Ik ben ooit gekomen voor therapie en heb dat nog steeds soms nodig, maar met de overgang naar transformationeeel coaching heb ik nog meer grip gekregen op mijn leven en veel meer plezier. Waar ik vooral wat aan heb is opletten wanneer ik 'slordig' denk en dat ik dan mezelf corrigeer. Ook dat ik geen onwrikbare conclusies trek en die koppel aan wat ik voel. Daarmee pak ik blijvend dat aan wat me onderuit haalt. Zoveel inspirerende en leuke oefeningen gekregen! Ik ben een stuk minder bang voor de toekomst geworden en durf weer plannen te maken. Door angst ging dat niet meer. Germa inspireert. Ze oordeelt niet. Ze laat me alleen maar inzien of iets werkt of niet en dat ik dan een keus heb. Zonder spanning!

I.S., cliënt/ coachee 2019

 

Ik had zoveel angsten, twijfel en onzekerheden en ik voelde me vaak eenzaam. Minder waard dan anderen. Zoveel kritiek op mezelf. In therapie voelde ik me echt gehoord en gezien.
Doordat Germa niet opgaf, gaf ik zelf ook niet meer op. Gaf ik MIJ niet meer op, want stiekem deed ik dat.

Ik heb keuzes gemaakt waarvan ik nooit had gedacht dat ik ze zou durven maken. Ik durf dingen te doen die ik hiervoor nooit had kunnen bedenken.

Ik zie waar mijn angsten vandaan komen en ik zie ze nu in een heel ander licht. Ik ben niet meer bang voor de angst (die was het ergst!).
Ik mag alles voelen en schaam me daar niet meer voor. Al mijn gevoelens zijn raadgevers geworden, ook de nare, waardoor ik beter weet wat ik wil.
Het klinkt gek, maar zelfs als ik boos of verdrietig ben, ben ik toch ergens gelukkig, omdat ik heel dicht bij mezelf ben en weet wat het betekent en dat alles goed is.

V.C., client 2019

 

 

Beste clienten,

jullie laten op deze pagina weten wat je van mij vindt. Het is fijn dat ik die reacties mocht plaatsen.

Deze keer is het woord aan mij, over jullie.

Ik ben al 10 jaar erg blij met jullie en dankbaar voor jullie keuze voor mij als therapeut.

Ik vind jullie hardwerkend, ontroerend, krachtig in jullie kwetsbaarheid en intimiteit, origineel, loyaal, lekker eigenwijs, moedig, dapper, een bewonderenswaardig uithoudingsvermogen hebbend, veerkrachtig en begaafd. Ik heb onnoemelijk veel respect voor wat jullie doen voor jezelf. Die investering is een groot goed!

Dank jullie wel voor alle bijzondere momenten, ook en misschien vooral wel die momenten die een uitdaging vormden voor mijn eigen groei als mens en therapeut.

Hartelijks,

Germa, therapeut (2018)

 

 

 

Youve changed versie klein voor website

H., cliënte.
N.a.v. positieve veranderingen in haar leven tijdens therapie

 

Ik had vorig jaar (2016) een heel pijnlijke en gedesoriënteerde tijd: burnout, angststoornis en depressie, op mijn één- en tweeëntwintigste. Na enkele maanden volkomen verloren te zijn, kwam ik bij Germa. Zij 'vond' me. Germa heeft me geleerd hoe ik erachter kom waar mijn angsten en vreugden vandaan komen en hoe ik vervolgens met ze om kan gaan. Ze heeft me geholpen een hele wereld aan gewoonten en verkrampingen te ontspannen en zo nodig anders te vormen. Ze heeft me geholpen weer richting te vinden. Ik vergelijk mijn leven soms met een keuken: vroeger was dat een modelkeuken, smetteloos en wit, met nette stapeltjes borden en kopjes. Ordelijk, maar leeg, levenloos. Nu is er wel leven: er staan plantjes, er wordt gekookt en afgewassen, er zijn kleuren en geuren en mensen. Natuurlijk heb ik nog moeilijke momenten; dat hoort er gewoon bij. Germa levert geen kant-en-klare oplossingen, geen '10 stappen op weg naar geluk': ze heeft me geleerd hoe en waar ik kan zoeken naar mijn eigen evenwicht. Geluk kwam toen gewoon vanzelf.

B., cliënte (2017)

 

 

Maze Germa LowRes website

Ik heb sommige associaties met Germa en mijn proces vormgegeven
in een beeld: "In het doolhof van mijn ervaringen en herinneringen raak ik weleens verdwaald en verwijderd van waar mijn kern ligt.

Dan ineens is daar een lichtgevend wezentje die met licht en een paar aanwijzingen mij heel even boven het doolhof laat stijgen zodat ik weer kan zien waar ik op dat moment ben."

J., cliënt (2017)

 

Hoi Germa, 

nadat ik bij je kwam met angstklachten en een eigenlijk constant gevoel van onrust, hier een klein verslagje van hoe daar, al na een paar gesprekken, verandering in begint te komen. 

Ik had net, na ons gesprek, m’n vriendin aan de telefoon en we hadden het over de frustraties die de laatste tijd bij mij omhoog komen. 

Ineens besefte ik hoe ik het haar kwalijk neem dat ze mij, als we elkaar in onze jeugd tegen gekomen waren, ze mij had laten staan net als de meisjes toen. Tegelijk zag ik hoe rommelig die tijd was en we toen allemáál onbedoeld mensen gekwetst hebben, ook ik. Zij heeft alleen niet die eenzaamheid ervaren die ik toen had, en ik besefte dat ik steeds probeer om haar dat toch te laten voelen, zodat ze het zou kunnen begrijpen. Tegelijk voel ik me daar heel schuldig over want ik wil haar geen pijn doen. Ik wil alleen niet dat ik me nu weer eenzaam voel.

Daarna realiseerde ik me dat het niet de bedoeling is dat ik haar naar mijn 'kamp van eenzaamheid’ haal, maar dat het een veel beter idee is om naar haar kant over te steken, en die eenzaamheid uiteindelijk in een gezamenlijk ‘grijs verleden’ te laten. 


Dat leidde allemaal tot een flinke huilbui en toen ik daar eenmaal uit was, bleef ik over met een heel licht, rustig gevoel, en het beste: ik had een soort badje in m’n borst waarin ik alle woorden kon laten vallen voor ik ze uitsprak. En ik voelde heel duidelijk of het water helder bleef (eerlijk / klopt), of dat het troebel werd (niet eerlijk / klopt niet). Het was heerlijk om dat zo duidelijk te voelen. Ik voelde ook hoe, als ik vasthield aan woorden die het badje troebel maakten, het steeds moeilijker werd om goed te blijven voelen.

Dat fijne, rustige gevoel hield zeker een uur aan, langer dan ik ooit gehad heb, en ik besefte heel goed dat dit het resultaat was van al m’n inspanningen van de afgelopen tijd, van goed naar mezelf luisteren en eerlijk te zijn over m’n gevoel en het ongecensureerd te delen, ook al komen er vervelende dingen naar boven. Het was heel fijn om dat gevoel via de telefoon met m’n vriendin te kunnen delen en het helemaal te voelen zonder dat het me weer ontglipte. 

Afijn, vandaar even een mailtje, als herinnering aan mezelf, om het ook even met jou te delen, en als bedankje voor alle hulp tot zo ver, want zonder jou was dit moment er niet geweest. 

R., 32, cliënt (2016)

 

Deze therapie gaat zo vloeiend, bijna alsof het vanzelf gaat. Het gaat met mijn hele wezen mee. Het voelt spontaner en natuurlijker dan de andere therapieën die ik heb gehad. Ik moet er wel wat voor doen, maar het voelt minder moeilijk voor mij. Bij .... (andere therapiemethode) moet ik aan zoveel dingen denken met mijn hoofd en dan vergeet ik dat weer. Ik heb het gevoel dat er bij ... (andere instelling) te weinig rekening wordt gehouden met de verschillen tussen mensen. Het is alsof die therapie 'op mij wordt geplakt'. Bij deze therapie begin ik meer bij mijzelf, mijn 'thema'. Het is zoals het is. Ik blijf bij mezelf. Ik moet er gewoon om huilen, zo fijn als dat is.

'Patricia', cliënte

(Door de aandacht voor haar beelden en diepste beleving was cl. beter in staat om een aanvullende reguliere behandeling aan te kunnen.)

 

Je geeft mensen 'leven' waar ze dat eerst niet (meer) hadden. Zo mooi om te zien!

L., collega

 

Wat ik schrijf komt recht uit mijn hart.

Iedere dag mag ik het effect van het tekenen ervaren.

Namelijk: de relatie t.a.v. mijn leidinggevende is zo anders, zo in positieve zin verbeterd.

Op die manier denk ik nog vaak aan je, Germa.

R., deelneemster tweedaagse training

 

Ik denk dat jij staat voor: / Je kernwaarden zijn:

transparant maken

grondigheid

dapper dus optimistisch

verdiepen 

doorzoeken

no nonsense

ook de vierkante millimeter is de moeite waard

nauwgezetheid

lef op basis van degelijkheid

zorgvuldigheid

vertrouwen 

eerlijkheid

 

ze horen geloof ik allemaal bij elkaar

het is niet associatief, maar wel verwijzend.

C., collega therapeute en docente (2013)

 

Ik denk dat jij staat voor: / Je kernwaarden zijn:

dag Germa,

dit zijn zo wat woorden die opkomen als ik aan jou denk:

betrouwbaar

trouw

kwaliteit

integriteit

durf om het langs een andere weg te proberen

grondig

ter zake

voortdurend bezig jezelf verder te ontwikkelen

oog voor heel de mens i.p.v. het probleem

J., collega therapeute (2013)

 

Al sinds ik kind ben heb ik last gehad van spanning in mezelf. Deze spanningen werden soms zo heftig dat het resulteerde in paniek. Al die tijd geloofde ik dat het iets in mijn karakter was en dat ik ermee moest leren leven. Tot vorig jaar. Van een vriendin kreeg ik het idee om Germa Borst om hulp te vragen.

Na een intakegesprek zijn we begonnen met het zoeken naar die spanningsvelden. Iedere sessie begon met een gesprek over hoe het nu gaat en naar aanleiding daarvan kwam er als vanzelf een beeld of herinnering naar boven drijven. Dit beeld ging ik dan tekenen en werd daarna middelpunt van het gesprek. Ik heb deze wisselwerking als erg fijn ervaren en de gesprekken hadden een zeer open karakter van beide kanten. Van haar en van mij. Zelf had ik vaak het idee dat ik een warrig en onbegrijpelijk verhaal aan het vertellen was waarin emoties en gebeurtenissen geheel door elkaar heen liepen. Maar mevr. Borst kon het altijd blijven volgen en met zeer gerichte vragen naar mij toe werd in de loop van de weken steeds meer duidelijk. Zij heeft me meegenomen terug in de tijd, om vervolgens weer terug te gaan naar het hier en nu. Veel gevoelens kregen ondertussen een aanwijsbare vorm, een naam. Bijna geheel zichtbaar. Dat heeft erg geholpen om alles een plek te geven. Geen zwevende naamloze spoken meer in mezelf. Maar menselijke emotie die ik gewoon kan en mag voelen. Niets meer verstoppen. Gewoon voelen. En dat is fijn.  

Jeroen, cliënt, 36 jaar

 

Germa is een heel bevlogen dame die haar werk zeer serieus neemt en daartoe goed voorbereid haar workshops verzorgt. Een duidelijke structuur, veilige opbouw, duidelijke uitleg en weloverwogen inhoud. Met veel betrokkenheid, zorgvuldigheid en interesse zorgt zij dat elke deelnemer/ cliënt krijgt naar behoefte.

Pauline van den Berg,

EigenWijs Training en Coaching, 30-1- 2012

 

Beste Germa,

allereerst schiet mij te binnen hoe ik iedere keer opnieuw welkom bij jou ben. Je neemt de tijd, je luistert en stelt soms een vraag en …. maakt thee of koffie. Resultaat is dat ik meestal dan wel geland ben.

 

Over je aanpak:

Wat ik zo sterk aan je vindt is dat je mij als totaal ziet en benadert. Het lijf en het hoofd krijgen de aandacht, zonder vaag te worden. Ook nu luister je, maar vraag je ook door en wat mij helpt is dat je soms ook stuurt of bewust insteekt op een thema dat (ik neem aan volgens jouw professionele benadering) de aandacht vraagt. Je bent kritisch – maar wel zo ingebouwd dat ik het kan hebben -  en bevestig je mij op momenten waarop ik kwetsbaar ben. Dit voel je aan. Tijdens het tekenen neem je gepaste afstand. Dat maakt dat ik op mijn gemak ben. Het terugkijken naar de gemaakte beelden is altijd weer spannend. Dit doe je op respectvolle wijze. Het is goed zoals het is.

 

Kortom: ik ben blij met jouw coaching en begeleiding. Het contact dat je maakt is warm, en echt. Je laat zien dat ook jij je onzekerheden en angsten hebt. En ook dat helpt.

We hebben vooraf een behandelovereenkomst gemaakt. Ik kijk daar op terug en stel vast:

Ik voel me sterker; heb beter inzicht in de problematiek en er is sprake van een sterkere identiteit. Ik ben beter in staat om om te gaan met de problemen die op mijn pad liggen. De innerlijke rust – die mag er nog meer komen….ik heb nog wel wat om aan te werken.

Dank je Germa en graag tot ziens,

C., cliënte (2012)

 

"Germa,

ik geef je een kaart bij het afsluiten van de therapie: groen gras.

De symboliek voor mij is: gras gaat niet harder groeien als je er aan trekt... Met andere woorden, ik heb door middel van jouw ondersteuning gewerkt aan mijn doelen. Daar had ik tijd voor nodig en die tijd heb jij geleerd mijzelf te geven. Geduld, mildheid (zachtheid), vertragen. En toen zei jij: "Ik zie ook vruchtbare grond. En het gras aan de andere kant van de heuvel hoeft nu niet meer groener te zijn."

En die opmerkingen zijn ook helemaal waar."

 

Groen Gras verkleind

V, cliente

oktober 2013

 

“Ik had geen ervaring met Analytische Tekentherapie tot ik bij Germa kwam. De workshops bij haar, in een mooie en aangename ruimte middenin Utrecht, vinden plaats in kleine groepjes met veel persoonlijke aandacht in een sfeer van openheid en vertrouwen en met veel ruimte om te zoeken en te voelen. Ik genoot van die middagen waarin ik , al tekenend, verrassende aspecten van mezelf kon tegenkomen, heel anders dan wanneer ik over mezelf iets vertel. De tekening, de keuze van de kleuren, vormen en onderwerpen, vertellen iets over mezelf en Germa begeleidt op haar rustige en warme manier om daar meer oog voor te krijgen en rustig, geraakt of geamuseerd naar mezelf en/of de andere cursisten te mogen luisteren. Eigenlijk kun je het het beste zelf gaan ervaren. Veel plezier!”

Marjolein Bemelmans, workshopdeelneemster
Massage-en gesprekstherapeut

“Wat ik heb ervaren is dat Germa een tekenopdracht geeft, meestal vrij simpel, je kunt het zonder veel nadenken uitvoeren en bij sommige opdrachten raadt zij aan om niet na te denken maar gewoon met een vorm die in je opkomt te beginnen. Daarna stelt zij vragen over wat je getekend hebt en waarom, zij wijst de symbolen / symbolische betekenissen aan die je (vaak onbewust) in je tekening hebt verwerkt. Tijdens het tekenen schept Germa een sfeer waardoor je de tijd vergeet en gemakkelijk jezelf en je fantasie de vrije loop kunt laten, na een paar minuten gaat het tekenen bijna vanzelf. Wat er dan met je (mij) gebeurt is dat je met elke vraag / antwoord steeds dichter komt bij wat er in je onbewuste zit, je krijgt je probleem of bepaalde karaktereigenschap helder. Het is niet zo dat zij mij vertelt wat mijn probleem is, maar ik vertel haar aan de hand van de tekening en haar vragen daarover waar een probleem bij mij vandaan komt. Ik hoor het verhaal zelf ook voor het eerst van mezelf en sta ervan te kijken wat er allemaal boven komt en wat ik daar allemaal over kan vertellen. Je kunt diep gaan met deze therapie.”
Carola, cliënte

“Voor mijn afstudeerwerkstuk heb ik gekozen voor het onderwerp ‘Hoe inzichtgevend tekenen een bijdrage kan leveren in de Integratieve Psychotherapie’. Voor dit doel heb ik contact gezocht met analytisch tekentherapeut Germa Borst. Om het zelf te ervaren heb ik bij Germa tekensessies gedaan. Germa deed voor het tekenen een fijne ontspanningsoefening. Ze was op gepaste afstand terwijl ik tekende. Ze was er maar keek niet op mijn vingers. Het gesprek n.a.v. de tekening was heel prettig. Ik merkte dat er al pratende meer naar boven kwam. Germa stuurt niet, maar stelt open vragen en ik heb daar duidelijke antwoorden op.”
Caroline Stofberg, interviewer en cliente
Integratief psychotherapeut


“Bijzonder dat er zoveel uit je onbewuste zichtbaar wordt door middel van een tekening en daardoor bewustzijn geeft. Hier kun je weer verder mee in je persoonlijke ontwikkeling. Aan te bevelen voor een ieder die er open voor staat. Een aanrader voor zowel mijzelf als therapeut als voor mijn cliënten.”
Gea Verweij, cursiste
Counselor en coach

"Ik heb 3 middagen getekend bij Germa Borst. I.p.v. met een groepje deed ik dit ik samen met een voor mij onbekende vrouw. In de introductie benadrukt Germa dat het niet gaat om een mooi plaatje te maken, maar om uiting te geven aan wat van binnen leeft en dat op deze manier alles welkom en goed is. Kortom er is geen oordeel behalve wellicht je eigen oordeel. Hoewel we in het midden van een grote ruimte zitten, ontstaat er in korte tijd een sfeer van rust en intimiteit. Bijzonder om dit te ervaren in zo’n korte tijd met “vreemden”. De opdrachten (d.w.z. de uitnodiging om te tekenen , want er “moet” en “hoeft” niets ) zijn duidelijk. Voor mij geeft dat de mogelijkheid om me te focussen en niet steeds door onzekerheden van mezelf afgeleid te worden zoals “heb ik het wel goed begrepen?”, “klopt het wel wat ik doe” “als ik maar niet uitgelachen word”… Ik vind het heerlijk om zo’n tijd achter elkaar te tekenen. Heerlijk, wanneer doe ik dat nu, wanneer neem ik nu de tijd om dat te doen en er van te genieten? Alleen dat op zich is al een weldaad. Na het tekenen volgt er een serie vragen. Vragen die heel verrassend zijn en die ikzelf nooit verzinnen zou. Wat bijzonder om met die vragen naar mijn eigen tekening te kijken en daar een antwoord op te geven. Vervolgens worden de vragen en antwoorden besproken. De wijze waarop dit gebeurt heb ik als bijzonder veilig, respectvol en prettig ervaren. Vooral de vraag of je er wel of niet iets over wilt zeggen geeft mij de ruimte om me vrij te voelen en te kiezen voor de uitnodiging. Door deze respectvolle en professionele begeleiding ontstaat er een sfeer waarin het ook mogelijk is om naar de minder “mooie” kanten/elementen van de tekening te kijken, waardoor ik sterk ervaar dat ik informatie over mezelf krijg, die ik niet had willen missen. Het gegeven dat een tekening niet gaat over het cognitieve weten en kennis maar om de “ kennis en het weten” van de beelden werkt voor mij bevrijdend. Voorwaarde voor mij is dat er niet voor mij ingevuld en geïnterpreteerd wordt, maar dat er oprechte belangstelling en een welkom is voor wie ik ben. De onvoorwaardelijke acceptatie daarin en het verrassende van de analyses heb ik als “hart”-elijk en professioneel ervaren. De ruimte voor humor en genieten en luchtigheid maakte het voor mij tot een heerlijke 3 (mid)daagse en ik weet zeker dat ik, wanneer het kan, er weer gebruik van ga maken."
Yvonne Geelen, cursiste
Coach / persoonlijk begeleider

“Ik ben bij Germa in de eerste plaats gekomen voor de verwerking van een trauma. Tijdens dit proces heb ik met hulp van haar ook geleerd op een nieuwe manier naar mezelf te kijken.Door de tekeningen kwam ik achter dingen van mezelf die ik nog niet wist, die nieuwe inzichten verschaften. Alles wat er getekend wordt, heeft een betekenis, zijn reflecties van je ziel. Door te tekenen en daar met Germa over te praten heb ik veel over mezelf geleerd, heb ik mezelf leren accepteren en van mezelf houden. Daar was ik enorm naar op zoek. Ze heeft me geholpen met het laatste stuk naar mijn volwassenheid.”
L.M., cliënte

 

 "Dag Germa,

dit wil ik je even zeggen: na het tekenen bij jou ben ik een week lang diep rustig geweest van binnen; de gekke spanning van eerder was weg. Het kwam echt van binnen uit. Wonderlijke ervaring. Mijn dank dus!!"
J.W., vakcollega
Joomla SEF URLs by Artio
Ontmoet jezelf in tekeningen
Ontdek wat dit wezenlijk betekent
Beleef de verandering
Neem Waar wat er gebeurt
Handel vanuit de verbinding met jezelf
Ervaar de uitwerking in het dagelijks leven