Beelddrager

 

Fill your paper with the breathings of your heart

William Wordsworth

 

Ik ben alle cliënten die toestemming gaven om hun tekeningen op mijn website te publiceren zeer erkentelijk.

Wil je de tekst op deze pagina ergens voor gebruiken? Doe dat dan in de context en met behoud van bron. (Analytische Tekentherapie / Germa Borst / Praktijk Beelddrager) De tekeningen zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet zonder toestemming worden gebruikt.

 

Eerst een misverstand uit de weg

Een hardnekkig misverstand bij Analytische Tekentherapie is dat jij of de tekening wordt geanalyseerd en dat de therapeut je gaat vertellen hoe je in elkaar zit. Zo werkt het niet. Jij vertelt over jouw tekening en je beleeft wat daar uit voortkomt. Dat is een actieve rol. Wat ik doe is het therapeutische (=helende) proces met aandacht en op een deskundige manier mogelijk maken.

 

Voorbeelden van tekeningen en hoe ze kunnen worden gebruikt binnen de therapie

 

Tekening voor website RGL Schaamte 2023 07 10

 

Destructieve schaamte, vergiftigende schaamte. Uit schaamte als zijnstoestand (ontwikkeld in de vroege jeugd) kan een schaamte-identiteit ontstaan in plaats van een gezonde identiteit.

HIeruit komen vele problemen voort die geschaard worden onder allerlei namen of etiketten. Een aanpak bij de bron zorgt ervoor dat de kern van al die problemen wordt benaderd en gezien. Dit is helend voor jezelf en voor ogenschijnlijk heel uiteenlopende klachten.


AT_Tekening_voor_website_W_H_Drie_bomen_aangepastDrie bomen

 

Het lijkt cliché, maar boomtekeningen kunnen erg leerzaam zijn. Een boom is een voorbeeld van een metafoortekening. Verderop vind je er nog meer.

Onder invloed van de therapie veranderen innerlijke beelden en veranderen de tekeningen over hetzelfde thema. Het kan ook helend voor iemand zijn om de verandering in de oorspronkelijke tekening te verwerken.

 

Tekening_voor_website_WH_conflict_werk

Conflict met een ander (op het werk)

 

Tekeningen kunnen gaan over actuele gebeurtenissen uit het dagelijks leven. Zoals conflicten met anderen. Op je werk, in je relatie of gezin, of met vrienden of vriendinnen. De tekening onthult soms nieuwe dingen, waardoor je in het gesprek heel anders tegen de ander en jezelf aan leert kijken. Je kunt op die manier conflicten oplossen en meer betekenen in relaties met anderen.

 

Tekening_voor_website_EV_Alles_staat_aan

                            Burn out - gevoel in lichaam                                       

 

Bij psychische pijn ervaar je vaak ook lichamelijke pijn. In een tekening kun je precies aangeven waar je iets voelt en uitdrukken hoe het voelt. In de gesprekken onderzoek je wat je lichaam je daarmee vertelt. Zoals bij een 'burn out'. Op deze manier kunnen tekeningen helpen je bewust te worden van je grenzen en je mogelijkheden.

 

Tekening_voor_website_AV_bondgenoot

Gevoelseffect stoornis schildklier en depressie

 

Als je lichamelijke ziekte hebt, en het moeilijk vindt om daar mee om te gaan, kun je dat tekenen. Op een veilige manier kun je onderzoeken wat de ziekte met je doet en hoe je er mentaal / emotioneel mee omgaat. Je kunt zo je zelfhelend vermogen bevorderen. Dit proces kan een eventuele andere behandeling zoals chirurgie of medicijnen ondersteunen.

 

 

Tekening_voor_website_Werkwensplek_Swp_2005

De (ideale) werkplek

 

Wensen en idealen zijn soms 'verstopt' in een tekening, maar een bewuste tekenopdracht over dit thema kan ook. Je kunt via tekenopdrachten er achter komen wat er nodig is om je doelen of idealen te realiseren. Als dat echt niet kan, kun je rust vinden. Je accepteert in dat geval je eigen grenzen voor dat moment. Vervolgens kun je onderzoeken welke andere doelen haalbaar zijn. Een serie tekeningen kan over hetzelfde proces gaan en zo kun je jezelf volgen en ontwikkelen.

 

Tekening_voor_website_XvdV_RKGT_3_jaar

Een herinnering

 

Er zijn tekenopdrachten die gebruikt kunnen worden bij specifieke problemen. Je kunt herinneringen door middel van tekeningen terug laten komen. In een goed voorbereide en deskundig begeleide toestand. Zo kun je op een veilige manier trauma's verwerken. Tekeningen kun je in lagen doorwerken naar een knelpunt en dat oplossen. En soms kom je bij een schitterende herinnering of kwaliteit van jezelf die verstopt bleek te zitten onder een andere laag.

 

In de loop van het therapieproces kunnen allerlei herinneringen vrijkomen die je vergeten was. Het doet er uiteindelijk niet toe of ze onbelangrijk lijken of juist heel belangrijk. Het doet er ook niet toe of je verbeelding je parten speelt en of je dingen door elkaar haalt. Onze herinneringen zijn nooit een getrouwe kopie van de werkelijkheid.  

 

Tekening_SWP_woede_voor_website

Woede en frustratie

 

Kinderherinneringen zijn verweven met de veilige of onveilige relatie die je had met belangrijke anderen van toen. Ze zijn opgeslagen in je lichaam, inclusief je 'hoofd' - als cognities of overtuigingen en als mentale beelden. Ze zijn opgeslagen gekoppeld aan het gevoel dat je had als kind. Klein en afhankelijk en in een ongelijke machtsrelatie. Met de beperkte visie en mogelijkheden van toen. Hoewel sommige herinneringen vergeten en dus onzichtbaar voor je zijn, kunnen ze je  in sommige huidige situaties nog steeds - juist omdat ze vergeten zijn - zo laten voelen. Als je toen niet kwaad mocht worden bijvoorbeeld, kun je de woede van toen nog steeds botvieren op mensen die er in wezen niets mee te maken hebben.

 

 

Tekening_voor_website_WH_geluiden

Gevangen in geluiden

 

Tekeningen zijn veelomvattender dan cognities en niet lineair. Ze werken krachtig en diep door. Ze zijn daarom een opmerkelijk effectief therapeutisch middel, zeker in samenhang met het herkennen en her-ijken van je cognities. Hoe denk je, wat denk je en in hoeverre besef je wat je denkt?

 

Generaliseren, bagatelliseren of rationaliseren zijn sterke hulpmiddelen tegen ongewenste gevoelens, angst of pijn. Ze kunnen op een bepaald moment ook tegen je gaan werken. Of je relaties met anderen ondermijnen. Je kunt jezelf in een getekende situatie verplaatsen om op een veilige manier gevoelens toe te laten. Onder deskundige begeleiding kun je angst loslaten en oefenen met nieuw gedrag. 

 

Tekening_voor_website_EV_Zelfbeeld

Zelfbeeld

 

Tijdens periodes van grote veranderingen in je leven weet je soms niet meer goed wie je bent. Wat je wilt of niet wilt. Wat je van de dingen vindt. Keuzes maken is lastig. Zelfbeeldtekeningen kunnen je veel leren over jezelf en je enorm verrassen in positieve zin. Je tekeningen zijn net zoekplaatjes: er wordt veel zichtbaar en gevonden.

 

 

Tekening voor website Olga Speeltuin 2015 04 17 extra small

 

De Tweede Wereldoorlog heeft veel mensen getroffen die daar nooit over hebben kunnen of durven praten. Sommige herinneringen zijn wel positief en daar kun je kracht uitputten. De rest kun je bij wijze van spreken opslaan in een 'bunker' (in jezelf) en dat is soms beter of het meest haalbare.

Je kunt ook in therapie af en toe herinneringen in afgepaste stukjes 'uit de bunker halen' om onder ogen te zien. Niet meer dan nodig. We doen wat voor jou het beste werkt.

Als kind van ouders die nooit over hun oorlogservaringen hebben gepraat, kun je allerlei schijnaar onverklaarde klachten hebben, ook lichamelijk. Een doodgezwegen trauma richt veel schade aan en gaat soms generaties door. Het is fijn om te weten dat daar begrip en verlichting voor is. En dat je eigen kinderen er met je over kunnen praten als ze dat willen.

 

Meer metafoortekeningen:

 

Tekening_Het_huis_WZ_voor_website

Het huis

 

Het huis is een voorbeeld van een metafoortekening. Veilig en vaak heel fijn om mee te werken. Een wereld vol symbolen kan als bewegwijzering voor jezelf dienen.

 

Tekening_voor_website_Wei_WH

De wei

 

Veel van onze problemen hebben te maken met grenzen. Grenzen al dan niet kunnen voelen, stellen, aangeven, bewaken, overschrijden, al dan niet bewust kunnen verleggen. Om je grenzen te verkennen zijn tekeningen een geweldig medium. Er zijn veel tekenopdrachten die hier geschikt voor zijn.

 

 

 AT Tekening 17 Speeltuin ML 12 04 2015 voor website

 

Aan het einde van een goed afgeronde therapie voel je je bevrijd en ervaar je dankbaarheid voor wie je bent.

Ook al heb je veel nare dingen meegemaakt en heeft dat je wanhopig of moedeloos gemaakt: als je dit leest, heb je nog veerkacht en heb je de hoop niet opgegeven. Het is altijd mogelijk om 1 keer te komen tekenen en het idee toe te laten dat het werkt...

 

Tekening_voor_website_SWP_chakra_7

Chakra mandala

 

Gegronde spiritualiteit en zingevingsvraagstukken maken deel uit van Analytische Tekentherapie. Oosterse en westerse psychologie ontmoeten elkaar in de chakra - mandala tekeningen en de daarbij behorende gesprekken.

 

Van analyse naar synthese

 Het 'analytische' in de tekentherapie zit hem in het ontraadselen van deeltjes informatie die verwaarloosd of weggedrukt zijn. In de tekening en in jezelf. Zo'n met aandacht behandeld 'brokstukje' verliest zijn storende werking en mag er weer bij horen. Je geeft tijdelijk en bewust aandacht aan delen ten bate van een vernieuwd en betekenisvol geheel.

 

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 19 juli 2023

Joomla SEF URLs by Artio
Ontmoet jezelf in tekeningen
Ontdek wat dit wezenlijk betekent
Beleef de verandering
Neem Waar wat er gebeurt
Handel vanuit de verbinding met jezelf
Ervaar de uitwerking in het dagelijks leven